CLOUDFLARE NEDİR?

CLOUDFLARE NEDİR?

İnternette veri ve bilgi güvenliği oldukça önem taşıyan bir konudur.

Ağ ve bağlantı güvenliğini ne kadar iyi korursanız, içerisinde yer alan belgelerin, verilerin ve dolayısıyla bilgilerin de aynı oranda sağlıklı bir şekilde korunmasını sağlamış olursunuz. Bu noktada Cloudflare, internette güvenliğinizi sağlamak amacıyla kurulmuş, güvenlik ve performans sağlayıcı hizmeti sunan bir sistemdir. Veri güvenliği bakımından özellikle CDN tabanlı bir sistem olması yani bir İçerik Dağıtım Ağı olması, Cloudflare’i diğer sistemlerden ayıran bir özellik olarak karşımıza çıkar. Peki Cloudflare tam olarak ne işe yarar, sizin için bu yazımızda bundan bahsettik.

Cloudflare Ne İşe Yarar?

Cloudflare, ağ ve bağlantı güvenliğini sağlama konusunda görevlendirilmiş bir sistemdir. Web siteniz için DNS ve CDN hizmeti veren, bunun yanında SSL sertifikası hizmetini de alabileceğiniz bir sistem olarak karşınıza çıkar. Coludflare devasa bir sunucu ağının gücüne sahiptir bu ağ içerisinde iki yüzden fazla yeri kapsayan 93’ten fazla ülke bulunur. Dünyadaki ülkelerin neredeyse yarısını tekabül eden bu rakam sayesinde Coludflare hem veri ön bellek sunucuları hem de büyük ölçekte bir güvenlik duvarı görevi üstlenir.

cloudflare nedir-2

Cloudflare bir tür internet servis sağlayıcısıdır. Cloudflare ile web sitelerinin daha hızlı ve daha güvenli olmasını sağlamak mümkündür web sitelerini korumak ve onları yapılandırmak amaçlı sunulan bir sistemdir. CDN yani içerik dağıtım ağı sayesinde web sitelere dünya genelinde farklı sunucuları kopyalanır. Kullanıcılar bu sunucular da araştırma yaptıkları zamanlarda web sitelerine çok daha hızlı ve kolay bir şekilde erişirler. Örneğin bir web sitesi Amerika’daki bir sunucuda barınıyorsa ya da bir kullanıcı Avrupa’dan Amerika’daki bu siteye erişmek istiyorsa, içerik dağıtım ağından bu kullanıcının isteğine en yakın sunucu gerçekleştirir. Cloudflare bu talebi gerçekleştirme konusunda rol oynar.

Bunun yanında bir güvenlik duvarı yani WAF adı verilen bir özelliği de bulunur. Bu özellik sayesinde web sitelerine dışarıdan gelen çeşitli saldırılara karşı bu güvenlik duvarı korur. Tüm bunların yanında ücretsiz SSL sertifikaları sağlaması sayesinde de veri güvenliği konusunda önemli bir rol oynar

Cloudflare Nasıl Çalışır?

Teknik olarak bakıldığında dünyada milyarlarca kişinin kullandığı bir sürü web sitesi vardır. Bu web sitelerinin güvenli bir şekilde teknik barındırma imkanına sahip olması gerekir. Coludflare iiçerisinde barındırılmasını istediğiniz bir siteniz varsa öncelikli olarak yapmanız gereken şey bu sisteme kaydolmaktır. Coludflare sistemine kaydolduğunuz zaman kayıt işlemini takip eden bir dizi adımlarla ilerlersiniz sitenize kolay bir şekilde kontrol panellerini ekleyip, bu işlemden sonra sitenizdeki veri segmentlerinin Coludflare sunucuları tarafından dünyanın çeşitli yerlerinde önbelleğe alınmasını sağlarsınız. Bu da bilgi ve belgelerinizin dijital ortamda kolay bir şekilde erişilebilir, güvenli bir sistemde yer almasını sağlar.

cloudflare nedir-1

Cloudflare sunucularından geçen tüm veriler bir ziyaretçi siteniz için herhangi bir istekte bulunduğunda onunla aynı anda iletişim kurarken en yakın konumdan alınan önbellekle ziya için karşısına çıkar. Bu ziyaretçilerin doğrudan talep yapması siteniz içerisinde aradıklarında kolay bir şekilde bulmalarına olanak sağlar.

Cloudflare Özellikleri Nedir?

Cloudflare, genel olarak sitelerin en güvenli şeklinde maksimum performansla çalışmasını sağlar bu kapsamda web siteleriniz için üç farklı hizmet sunar DNS hizmeti CDN hizmeti ve SSL hizmeti Cloudflare çatısı altında sunulan özellikler arasında yer alır. Bunun yanında kendine has bir güvenlik duvarı özelliği sayesinde IP adresi, ana bilgisayar adı, bilinen botlar ve daha fazlasını kullanarak gelen kötü amaçlı trafiği engeller. Sayfa kuralları, çeşitli geliştirici uygulamalar ve analitik özelliği sayesinde site içerisinde basit analizler yapmanızı sağlar.

Cloudflare DNS Hizmeti

Cloudflare DNS özelliği, bu sistem tarafından sunulan ücretsiz bir hizmettir. Web sitesi sahiplerinin ya da internet kullanıcılarının DNS hizmetlerinden yararlanmasını sağlar.
Geniş altyapısı sayesinde DNS sorgularını hızlandırır ve web sitelerine girişi daha hızlı hale getirir. Bu kullanıcıların web sitelerinden daha verimli bir şekilde yararlanmasını sağlar. Güvenlik bakımından da Cloudflare DNS hizmeti, diğer DNS hizmetleri ile kıyaslandığında daha korumalı bir ortamda bir barındırma sunar. DNS alan adlarını hızlı bir şekilde IP adresine çevirir.

cloudflare nedir-3

Cloudflare CDN Hizmeti

Cloudflare CDN hizmeti sayesinde dünya genelinde yer alan bir çok site web içeriği farklı sunuculardan kopyalanarak kullanıcıların web sitesine daha hızlı bir şekilde erişmesine olanak sağlar. Cloudflare CDN hizmeti ile, web sitelere daha hızlı yüklenir bir web sitesinin içeriği sunucular arasında eşit olarak dağıtılır. Bu da kullanıcıların içeriye çok daha kolay bir şekilde erişmesini sağlar temel özelliklerine değinecek olursak geniş ağ altyapısı sayesinde yüksek performanslıdır. Böylece web sitelerinin hızlı bir kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Web sitelerinin ana sunucularına gelen trafik azalacağından dolayı yükte azalmış olur. Yüksek trafikte dahi çok daha iyi performans sergilenir. Bunların yanında güvenlik noktasında herhangi bir sorun olmaması için ideal bir sistemdir.

Cloudflare SSL Hizmeti

SSL web sitelerinin güvenli bir site olup olmadığını anlamamıza yarayan bir lisanstır. İnternet sitelerine güvenli bir şekilde giriş yapmak için, bir web sitesinin bu lisansa sahip olduğunu görmek önemlidir. Zira bu lisans sayesinde bir web sitesinin zararlı verileri sunduğunu ya da işlediğini anlamak mümkündür. SSL sertifikası olmayan sitelerde güvenirlik tarayıcılar tarafından da yoktur. Cloudflare SSL hizmeti, ücretsiz bir şekilde kullanıcıların karşısına çıkar internet ortamında bilgi güvenliği ve gizliliği konusunda muhakkak edinmeniz gereken bir web sitesi hizmetidir.

Cloudflare Güvenli mi?

Cloudflare, DDoS saldırılarına karşı ve kötü amaçlı trafiklerle mücadele için mutlaka kullanılması gereken bir hizmettir. Sunduğu güvenlik duvarı ve ücretsiz SSL hizmeti sayesinde bir web sitesinin güvenliğini sağlaması gereken birçok hizmeti karşınıza çıkarır. Cloudflare global bir Content Delivery Network (CDN) sistemi sunar. Bu sayede internet güvenliği konusunda web sitenizi destekler. İnternet güvenliği noktasında sunduğu önemli hizmetler sayesinde temel özelliklerini ücretsiz olarak kullanmanıza olanak sağlar.

Gün Web Portal ve Cloudflare

Biz de tasarımını yaptığımız web sitelerini Cloudflare üzerinde barındırıyoruz. Bu sayede Cloudflare'ın sunduğu CDN hizmetinin yanı sıra, hız ve güvenlik konularında da avantaj yakalamanızı sağlıyoruz.

gun-web-portal-kücük

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp