MODEM CİHAZLAR, YÖNLENDİRİCİLER ve ÖZELLİKLERİ

MODEM CİHAZLAR, YÖNLENDİRİCİLER ve ÖZELLİKLERİ

Modem cihazı, tanım olarak "Modülator" ve "Demodülator" kelimelerinin birleşiminden üretilmiştir.

Çevirge ya da Modem, bilgisayarların genel ağa bağlantısını sağlayan ve bir bilgisayarı uzak yerlerdeki bilgisayar bağlayan aygıttır. Modem, verileri ses sinyallerine ses sinyallerini verilere dönüştürerek verileri taşır.

Modemlere en bilinen örnek, ses bant modem (voice band modem)dir. Bu modem kişisel bir bilgisayardaki dijital veriyi telefon kanalının ses frekansı aralığında elektriksel sinyallere dönüştürür. Bu sinyaller telefon hatları üzerinden taşınır ve bir başka alıcı modemde tekrar dijital veriye dönüştürülür.

Modemler genellikle birim zamanda gönderebildikleri veri (data) miktarı ile sınıflandırılırlar ve bu miktar genelde bit bölü saniye (bit/s) olarak ölçülür. Aynı zamanda modemler baud ile ölçülen simge hızlarına (symbol rate) göre de sınıflandırılabilirler.

modem-1

Kablolu ve kablosuz interneti ev, iş, ofis ve daha başka birçok alanımıza yayan modemler son zamanlarda oldukça ilerleyen ve gelişen teknoloji dünyası ile birlikte oldukça iyi bir noktaya ulaşmıştır. İnternete erişim sağlayan herkesin tanıdığı bu cihaz sayısal verileri telefon hattından ileterek tüm akıllı cihazlar tarafından okunabilir kılmaktadır. Bilgisayar ağını uzaktan kontrol etmeye yarayan bu cihazlara hayatımızın her alanında ihtiyaç duyulmaktadır.

İnternet markanızda değişikliğe gitmek istediğiniz zaman veya modem cihazınızın eskimesi durumunda cihaz değişikliğine gidilmelidir. Daha geniş çaplı bir router modem cihazı almayı düşünüyorsanız yüksek indirme hızı özelliğine sahip router modemler tercih edebilirsiniz. En çok tercih edilen modem yönlendiriciler ve özellikleri hakkında yeterli bilgi sahibi olup modem cihazınızda değişikliğe gidebilirsiniz.

Modem Seçenekleri ve Özellikleri

Her yeni gün daha da gelişip ilerlemekte olan internetle birlikte gelişen modem cihazlar oldukça hızlı değişmiştir. Başka ülkelerde kullanılmayıp bizim ülkemizde kullanılan Dial Up modemler Türk Telekom tarafından ücretlendirilmektedir. Bu modem türü 2'ye ayrılmakta olup modem seçenekleri ve özellikleri şu şekildedir:

-Dahili (Internal) modemler

Dâhili modemler bilgisayarın diğer kartları gibi bilgisayar kasasına takılmaktadır. COM Port üzerinde işlev görerek gücünü monte edildikleri cihaz tarafından dâhili şekilde alırlar. Modem kartı üzerinde yer alan iki çıkıştan bir tanesi telefon hattına diğeri ise telefon cihazınıza bağlanmaktadır.

-Harici (External) Modemler

Bilgisayara kablolu veya kablosuz olarak harici bağlantı kuran modemler internet hattını alabileceği telefon hattına erişim sağlayabilecek giriş çıkış yerleri bulundurur.

Yapısal Özelliklerine Göre Modemler

Harici modemleri yapısal olarak değerlendirebileceğimiz 4 farklı çeşit mevcuttur. Yapısal özelliklerine göre modemler şu şekildedir:

Kablolu Modemler:

Kablolu Modemler, kablosuz bir şekilde bağlantı kuramayan cihazların İnternet erişimlerini sağlayabilmek için kullanabileceğiniz modem türüdür. Akıllı telefon ve cihazlar geliştirilmeden önce kablolu bağlantı gerektiren cihazlar için sıkla kullanılan bu modem bir kablo üzerinden işlev görmektedir.

Kablosuz Modemler:

Bu modem türü sayesinde aynı anda hem kablo ile bilgisayarlarınıza bağlanabilmekte hem de kablosuz ağ kartlarını barındıran bilgisayarların bağlantısını sağlamaktadır.

ADSL Modemler:

ADSL kullanmakta olduğunuz telefon hattınızın aynı anda arama yaparak ses, görüntü ve yüksek veri sağlayan etkili ve güvenilir bir modem türüdür.

VDSL Modemler:

Telefon hattına çok hızlı bir biçimde ağ bağlantısı ve veri alış verişi sağlayan bir modem türüdür. Çok uzak mesafelerde de etkili olan bu cihaz tavsiye edilebilir modem arasında en çok tercih edilen modem yönlendiriciler arasında yer almaktadır.

modem-2

En iyi Modem Cihazlar

Kesintisiz ve hızlı bir bağlantıya erişmek için herkes kaliteli bir modem için tavsiyeler istemektedir. Sizler için derlediğimiz en iyi modem cihazları şu şekilde sıraladık:

-AVM Fritz Box 3490

Hız ve bağlantı özellikleri;

Hız; 1300 Mbit/sn 802.11ac Bağlantı;2 x gigabit Ethernet bağlantı alanı, 4x gigabit Ethernet erişim alanı depolama için kullanılan cihazlara özgü iki adet USB giriş noktası mevcuttur.

-ASUS RT-AC87U

Hız ve bağlantı özellikleri:

Hız; 600 Mbit/sn 802.11n ve 1733 Mbit/sn 802.11ac

Bağlantı; 4x gigabit Ethernet erişim noktası, 1x USB 2. 0 erişim noktası, 1x Gigabit Ethernet WAN bağlantı alanı, DD-WRT uyumu. Ultra yüksek bağlantı hızı sunmaktadır. Aynı zamanda bulutta dosya gizleme özelliğine sahiptir.

-LINKSYS XAC1900

Hız ve bağlantı özellikleri;

Hızı; 600 Mbit/sn 802.11ac

Bağlantı:1x gigabit Ethernet erişim alanı, WAN bağlantı noktası 1 x USB 2.0 bağlantı noktası. Bu modem cihazını dünyanın herhangi bir noktasından yapılandırmanız mümkündür.

Bunların yanı sıra, burada sayamadığımız bir çok modem cihazı mevcuttur. Sizler de en konforlu modem cihazına yatırım yapıp internette kesintisizce gezinebilmek istiyorsanız en çok tercih edilen modem yönlendiriciler ve özellikleri hakkında araştırma yapabilirsiniz.

gun-web-portal-kücük

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp