SAYFA İÇİ SEO NEDİR?

SAYFA İÇİ SEO NEDİR?

Bir web siteniz varsa, trafiği artırmaya yardımcı olmak için değiştirilebilecek bir şeyler olabilir. Kusurları olmayan hiçbir site yoktur.

Bazen site içi SEO olarak da bilinen on-page veya sayfa içi SEO, web sitenizdeki her sayfanın en iyi sıralama şansına sahip olmasını sağlama eylemidir. Düzgün bir şekilde yapıldığında, sayfa içi SEO, Google'ın sitenizdeki her sayfayı anlamasına yardımcı olur.

Bir çevrimiçi pazarlama stratejisi oluştururken göz önünde bulundurulması gereken çok şey vardır, bazı faktörler kontrolünüz dışındadır. Sayfa içi SEO ile bu görevlerin birçoğunun denetlenmesi ve uygulanması nispeten kolaydır.

Her görev küçük gibi görünse de, toplamda sitenize daha fazla ziyaretçi çekmek için toplanırlar. Bu görevleri gerçekleştirmek için geliştirici olmanız gerekmez, ancak birkaçı için birine ihtiyacınız olabilir.

Sayfa içi SEO'daki en iyi uygulamalar için birkaç şeye odaklanmanız gerekir:

  • Sayfa içi ve sayfa dışı SEO arasındaki farkları anlayın
  • Sitenizde hangi sayfaları optimize edeceğinizi belirleyin
  • Sayfadaki öğelerin ne olduğunu ve SEO'yu nasıl etkilediğini anlayın
  • İçeriğin sayfa içi SEO'yu nasıl etkileyebileceğini öğrenin

Sayfa İçi SEO ve Sayfa Dışı SEO Arasındaki Fark Nedir?

SEO'nun iki temel yönü vardır, sayfa içi SEO ve sayfa dışı. Her ikisi de sitenizi sıralamada etkilidir. Ancak, kontrol edilmesi ve üstlenilmesi daha kolaydır.

Sayfa içi SEO, web siteniz üzerinde çalışma eylemidir. Genellikle, arka uçta oturum açmak ve HTML öğelerini Google veya başka bir arama motoru için daha uygun bir şekilde görünecek şekilde manuel olarak ayarlamak. Bunun üzerinde doğrudan kontrolünüz var.

Sayfa dışı çalışma, ortaklıklar kurma ve diğer web sitelerinin sitenize bağlanmasını sağlama eylemidir. Bunun üzerinde her zaman çok fazla kontrole sahip değilsiniz. Bağlantılar ve belirli bağlantı metni isteyebilirsiniz, ancak her zaman alamayabilirsiniz.

seo ve sem-1

Sayfa İçi SEO ile Nereden Başlamalı

İdeal olarak, sitenizdeki her sayfanın optimize edilmesini istersiniz. Ancak büyük bir siteniz varsa, nereden başlayacağınızdan emin olamayabilirsiniz. Sayfa içi SEO stratejinizi başlatmak için, dört ve sonraki konumlar arasında sıralamaya sahip sayfaları hedefleyin, ilk sayfanın altına bakın.

Bu sayfalar sıralamanın zirvesinde ve biraz yardımla en üst sıralara itilebilirler. Bu sayfaları Google Arama Konsolunda veya seçtiğiniz bir anahtar kelime araştırma aracında tanımlayabilirsiniz.

Bir Web Sayfasının Öğesi ve Bunları Optimize Etme

Bir web sayfası, bir arama motorunun sayfanın ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olmak için optimize edilebilecek birkaç farklı öğeden oluşur. Bu öğelerin her biri, tek bir konuda birleşik bir sayfa oluşturmak için birbiriyle ilişkili olmalıdır.

İçeriğin köpeklerle ilgili olduğu ancak resimlerin kedi olduğu bir sayfaya gitmek istemezsiniz. Bu sadece kafanızı karıştırmakla kalmaz, aynı zamanda siteye karşı kötü niyet yaratır. Arama motorları aynı hayal kırıklığını yaşamasa da, sayfayı arama motoru sonuç sayfalarında (SERP'ler) nasıl göstereceklerini bilemeyebilirler.

Tek bir web sayfasının optimize edilmesi için birkaç fırsatı vardır:

  • Başlık etiketleri
  • Başlıklar
  • Meta açıklamaları
  • Alt etiketler
  • URL'ler

Bu öğelerin tümü sayfada bulunur ve siteye trafik çekmeye yardımcı olmak için değiştirilebilir.

onpage seo

Başlık Etiketleri?

Başlık etiketleri, sayfanın başlığı olan meta verilerdir. Bu, bir sorguyu aradıktan sonra SERP'lerde sıklıkla görünen şeydir. Anahtar kelimenizin başlık etiketinde görünmesini sağlamak istiyorsunuz. Ayrıca başlık etiketinizin, insanların tıklaması için yeterince ilgi çekici olduğundan emin olmalısınız.

Başlık etiketlerinin sabit bir uzunluğu vardır. Bu sayı değişebilir, insanlar telefonlarını kullanır ve tüm ekranlar eşit oluşturulmaz. Google, başlık etiketi uzunluğu için herhangi bir onay vermese de, başlığınızın olmasını istediğiniz maksimum karakter yaklaşık 70 karakterdir.

Başlıklar

H1'iniz genellikle sayfanın en üstünde görünür, bunu bir gazete manşeti gibi düşünün. Genellikle, bu H1 başlık etiketi ile aynıdır, ancak biraz daha yetenek veya ikincil bir anahtar kelime eklemek için bir fırsattır. Başlık etiketi yaklaşık 70 karakterle sınırlıyken, H1'iniz daha uzun olabilir. Bir sayfada yalnızca bir H1 olmalıdır. Daha fazlasını eklerseniz, kafa karıştırma riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

Alt başlıklar H2 olmalıdır. Bunun altındaki herhangi bir şey bir H3 olabilir. Başlıkların listesi uzayıp gidiyor, ancak gerçekçi olarak H2 veya H3'ten fazlasını kullanmanız gerekmeyecek.

Meta Açıklamaları

Meta açıklama, bir şey aradıktan sonra SERP'de görünen kısa bir tanıtım yazısıdır. Meta açıklama, arama motorlarının bu verilere bakmayacağı anlamına gelen bir sıralama faktörü olmasa da, tıklama oranınıza (TO) yardımcı olabilir. Bu tanıtım yazısı yeterince ilgi çekiciyse, insanlar onu tıklayıp sitenizi ziyaret edecek.

Google genellikle kendi meta açıklamasını oluşturur. Bunun sizi etkileyici bir metin yazmaktan alıkoymasına izin vermeyin. Meta açıklamanız zamanın yalnızca bir bölümünde kullanılsa bile, kullanıcıları sitenize çekiyorsa bu çabaya değer. Meta açıklamaların maksimum uzunluğu 160 karakterdir, bu yüzden bunun içinde çalışın. Daha uzunsa kesilir.

Resim Alt Etiketleri

Bu gün ve çağda, kullanıcıların dikkatini çekmek için içeriğinizde resimlere veya diğer medyalara ihtiyacınız var. Görsellere sahip olmak harika olsa da, bir alt etiketi veya fotoğrafın ne olduğuna dair bir açıklama eklemek, arama motorlarının görselin içeriğinin ne olduğunu anlamasına yardımcı olur. Bu alt etiketler ayrıca sitenizi görme engelli olabilecek kullanıcılar için erişilebilir hale getirmede özellikle yararlıdır.

Bu alt etiketleri, bu konular için sıralama umuduyla bir dizi anahtar kelimeyle doldurma eğilimi olabilir. Bu, kısa vadede işe yarayabilir, hatta hiç işe yaramazsa, ancak bu kullanıcılar sitenizde kalmayacak ve sonuç olarak bu, sıralamanıza zarar verecektir.

onpage seo-1

Dahili Bağlantılar

Dahili bağlantılar, sitenizdeki kullanıcıları ve arama motorlarını sitenizin başka bir bölümüne yönlendiren bağlantılardır. Bunlar birden çok amaca hizmet eder, kullanıcıları sitenizde tutar ve arama motorlarının sayfaların ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olur. Başka bir sayfanın bağlantı metni "ayakkabılar" ise, bu, diğer birçok bilgiyle birlikte arama motorunun o sayfanın içeriğinin ayakkabılarla ilgili olduğunu anlamasına yardımcı olacaktır. Yeni içerik oluştururken, unutulmaması için eski içeriğe bağlantı verdiğinizden emin olun.

Buradaki uyarı, aşırıya kaçmayın. Gösterilerdeki bir sayfayı işaret eden “en iyi ayakkabılar” bağlantı metniyle yüzlerce bağlantıya sahip olmak kırmızı bayrak çekecek. Bu tür bir bağlantı stratejisi doğal değildir ve aşırı optimize edilmiştir. Anlamlı olduğu yerde bağlantılar oluşturun ve bağlantı metnini çeşitlendirin.

URL'ler

URL'ler, sıralama faktörü olmayan başka bir öğedir. Ancak URL'lerinizi okunabilir, alakalı ve kısa yapın. Hem kullanıcıların hem de arama motorlarının sayfanın ne hakkında olduğunu anlamaları için arama motoru dostu (SEF) olmalarını istiyorsunuz. Çok fazla yabancı karakter içeren bir URL, kullanıcılarınıza sayfanın ne hakkında olduğuna dair herhangi bir ipucu vermez.

SEO'da Sayfa Hızı Neden Önemlidir?

Son zamanlarda, sayfa hızı daha önemli hale geldi. Google artık sayfa hızını bir sıralama faktörü olarak kabul ediyor. Bazı durumlarda, bu teknik SEO olarak kabul edilebilir. Ancak, sayfa hızına yardımcı olabilecek ve sayfa içi SEO kapsamına giren birkaç hızlı düzeltme vardır. Bunlar özellikle siteniz WordPress veya Shopify'daysa geçerlidir. Sitenizi çevrimiçi bir sayfa hızı aracıyla test edin ve ne kadar hızlı olduğunu görün. Bunlar ayrıca neyin hızlandırılacağına dair tavsiyeler verir.

Birkaç hızlı kazanç, görüntüleri hızlandırmak ve sıkıştırmak için eklentilerdir.

Eklentiler Sayfa Hızınızı Etkiler

Sitenizi hızlı bir şekilde hızlandıran WordPress veya Shopify'da oluşturulmuş web siteleri için birkaç eklenti veya uygulama vardır. Bu eklentiler, görüntüler için gecikmeli yükleme veya tarayıcı önbelleğe alma özelliğini kullanır. Tipik olarak, bunların kurulumu hızlıdır ve sağlam hız iyileştirmeleri sağlayabilir. Ancak sitenize herhangi bir şey eklerken uyumsuzluk ve potansiyel olarak teknik sorunlar oluşturma riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

onpage seo-2

Görüntüleri Sayfa Yükleme Sürenizi Hızlandırmak İçin Sıkıştırın

Görüntüler, kullanıcılar için büyük bir yükleme süresidir. Özellikle birçok kullanıcının siteleri telefonlarından ziyaret ettiğini düşünürsek. Görüntüleri sıkıştırmanıza yardımcı olabilecek birkaç eklenti vardır. Ancak, resimleri yüklerken resim boyutuna dikkat edin. Yüksek çözünürlüklü resimler harikadır, ancak kullanıcılarınızın sabırsızlanmasına ve sitenizi terk etmesine neden olmuyorsa değil.

Sayfa İçi SEO'nuzu Geliştirmek İçin İçeriği Kullanın

İçerik, kendi canavarı olan ve gerçek yerinde çalışmanın dışında var olabilecek başka bir unsurdur. Ancak, sayfa hızı gibi, en iyi uygulamaları karşılamak ve sitenize bir yazar eklemek gibi en iyi başarı şansını vermek için ince ayar yapabileceğiniz birkaç unsur vardır.

Google EAT Nedir?

Google, Uzmanlık, Yetki ve Güven'e (EAT ) bir odak ekledi. Bunun bir kısmı, içeriğinizi uzmanların yazmasını içerir. Bu, özellikle siteniz sağlık veya kredi gibi para veya yaşam alanlarındaysa gereklidir. Bu endüstriler, içerik için yüksek bir standart gerektirir. Bir uzmanın içeriği yazması veya incelemesi ve her makaleye adını eklemesi harika bir başlangıçtır. Bir makaleye isim koymak onu sıralamaya sokmaz. Ancak, sitenizin EAT'yi hesaba kattığını ve içeriğinizin konuyla ilgili en yetkili olduğunu göstermek için harika bir başlangıç.

Sonra ne yapacağız?

Sayfa içi SEO, SEO'nun güçlü bir bileşenidir. Ayrıca değerlendirilmesi ve uygulanması nispeten kolaydır. Sitenize yeni içerik eklendikçe, sayfa içi SEO'nun tüm yönlerini göz önünde bulundurun ve her sayfanın tam olarak optimize edilip edilmediğini belirleyin.

Sitenizde mevcut içeriğiniz varsa, sayfa sayfa inceleyin ve sayfa içi çalışmayı nerede sıkılaştırabileceğinizi görün.

Bu başlık etiketlerini ve H1'leri bir kez daha kontrol edin, özellikle Sayfa 1'in altında anahtar kelimelerin olduğu bir sayfa görürseniz, o sayfayı en üst noktaya sadece birkaç ince ayar çekebilir ve size daha fazla ziyaretçi çekebilir.

gun-web-portal-kücük

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp