ETKİLİ WEB SİTESİNİN 5 KURALI

ETKİLİ WEB SİTESİNİN 5 KURALI

Her işletmeci veya tasarımcının hedefi, etkili, işlevsel ve insanların tekrar görmek isteyecekleri bir web sitesi oluşturmaktır.

Etkili Bir Web Sitesi Oluşturmanın 5 Altın Kuralı Nelerdir?

Kurumsal/kişisel tanıtım, E-ticaret, Blog oluşturarak yazılarınızı-görüşlerinizi paylaşmak gibi pek çok neden sizi bir web sitesi sahibi olmaya yöneltebilir.

Firma ve ürün tanıtımlarının, etkinlik duyurularının, fikir-görüş paylaşımlarının en yaygın yolunun web siteleri ile dünyaya açılmaktan geçtiği artık kabullenilmesi gereken bir gerçek.

Müşteri edinmeyi, ürün veya hizmetlerinizi mevcut ve potansiyel müşterilerinize (dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar) duyurmayı , yeni müşteriler kazanmayı, sektör bileşenleri ile iletişim içinde olmayı tüm işletmeler önemsiyor. Sonuçta, her kurumsal web sitesi sizin dünyaya bir tık ile ulaştırabileceğiniz çok kolay bir reklam fırsatı aynı zamanda.

Amacınız, kişisel bir blog oluşturarak, bilginizi, fikrinizi, görüşlerinizi insanlarla tartışmak, bilgi paylaşımında bulunmak da olabilir.

Bazı web site sahipleri , internet üzerinden satış yaparak işlerini genişletmeyi hedeflerken, bazıları kişisel blog siteleri üzerinden reklam ve sponsorluk yayınlayarak gelir elde etmeyi hedeflerler.

Buraya kadar bahsettiğimiz tüm amaç ve yöntemler son derece olağan ve üzerine gidildiğinde başarıya ulaşacak argümanlar. Hepsi doğru...

Peki bu hedeflere ulaşmak için milyarlarca web sitesi arasından nasıl sıyrılıp ön plana çıkacaksınız? Sizinki ile hemen hemen aynı içerikte ve özellikte onbinlerce web sitesi ile nasıl rekabet edeceksiniz?

Gelin başlıkta bahsettiğimiz 5 altın kuralı inceleyip, web sitemizi "özel" ve "ayrıcalıklı" hale getirmeye çalışalım.

etkili web sitesi

1- AMACINIZ NEDİR?

Öncelikle planlarını yaptığımız web sitesi ile neyi/neleri amaçlıyoruz sorusuna net bir cevap vermelisiniz

Giriş bölümünde de bahsettiğimiz gibi, bizi web sitesi sahibi olmaya yönlendiren pek çok tetikleyici neden var. Kendimizi, şirketimizi, ürünlerimizi, hizmetlerimizi mi tanıtmak istiyoruz?

  • Web sitemiz üzerinden para mı kazanmak istiyoruz?
  • Blog'umuzu kendimizi ifade etmek, sesimizi duyurmak için mi kullanacağız?
  • Ürünlerimizi listeleyip web sitemiz üzerinden direkt satış mı yapacağız?

Amaç ne olursa olsun, dürüstçe kendimize "asıl ne istediğimizi" söyleyerek işe başlamalıyız. Çünkü bu karar, web sitesinin görünümünden, içeriğine, menü seçeneklerinden, kullanılan yazılımlara kadar pek çok bileşeni etkileyecek.

Kararınız ve amacınız net ise, ikinci kurala ve aşamaya geçebilirisiniz.

2- WEB SİTESİ İÇERİĞİ

Tek bir cümle ile bu kuralı açıklayalım: "İçeriğiniz ne olursa olsun, tamamen sizin olsun"

İçeriğinizdeki her görsel, her bilgi, her başlık, her cümle hatta kelime size ve sizin web sitenize özgü olmalı.

Başka web sitelerinden kopyalanan içerik ve görsellerle donattığınız web siteniz, çok aktif olarak iç içe olduğumuz Sevgili Google tarafından direkt olarak "SPAM" olarak tanımlanacaktır.

Bırakın başkaları sizin yazı ve görsellerinizi kopyalasın...

Özgün içeriğinizin, 1. aşamadaki "amacınıza" uygun olmasına özen gösterin. Görsel ve yazılarınız web sitenizin konu bütünlüğü içinde olsun.

3- WEB SİTESİ ADRESİ

"Alan Adı" veya "Domain" olarak da anılan bu "tek satır" sizi 2-3 kelime ile en iyi anlatan bir satır olmalı. Amacınız, içeriğinizdeki konular ve temalar bu adresi işaret etmeli. Aklınıza gelen, içinize sinen 4-5 tane alan adını listeleyerek web üzerinde teker teker araştırmaya özen gösterin.

Daha önce kullanılıp boşa çıkmış alan adları her ne kadar cazip de olsalar muhtemelen Google tarafından birçok defa indexlenmiştir. Bu yüzden kullanılmadığını gözlemlediğiniz, mümkün olduğunca kısa web adreslerini tercih edin.

Alan adının uzantısı da aslında önemli bir konu.

Elbette münkünse .tr uzantılı alan adlarına öncelik verin. Bu mümkün değilse, .com .net gibi çok daha kolay indexlenen alan adları daha mantıklı olacaktır.

web sitesi

4- BÜTÇE

Web sitesi sahibi olmanın illa ki bir bedeli de olacak. Öncelikle; Alan adı, hosting, bazen SSL sertifikası satın almak zorundasınız.

Yine amacınıza göre belki de Google veya diğer sosyal medya platformları üzerinden reklam yayınlayacaksınız. Bu reklamların günlük-haftalık-aylık maliyetlerini planlama aşamasında mutlaka göz önünde bulundurun.

Hosting+Domain , Hosting+SSL gibi kampanyaları sıklıkla göreceksiniz.

Alan adlarınızı güvenilir platformlardan "sahiplik bilgileri" doğru olacak şekilde satın almaya çalışın.

Asıl önemli nokta Hosting yani Barındırma alanı. Bu platformun hızı ya sizi ve müşterilerinizi memnun edecek, ya da yavaşlığı ve sürekliliği olmadığı için misafirlerinizi bezdirecektir.

SSL Sertifikasının önemi hakkında ayrı bir makale yazacağız. Ama yine Google botlarının ilk göz attığı konulardan biri sitenin güvenli bağlantı yapıp yapmadığıdır. Mutlaka bir SSL sertifikası edinmeniz şiddetle tavsiye edilir.

5- GÖRÜNÜM

İşte geldik can alıcı noktaya...

Web sitemiz olsun, binlerce ziyaret alsın, gelenler çok beğensin, tekrar ziyaret etmek istesinler, başkalarına önersinler istiyoruz.

Web Sitesinin görünümü yani tasarımı bu aşamada devreye giriyor.

  • *Web siteniz hızlı olmalı,
  • *Menüleri kullanışlı olmalı,
  • *Ziyaretçileriniz aradığına bir-iki tıkla ulaşabilmeli
  • *Yeterli ve doyurucu bilgi alabilmeli,
  • *Soru sorabilmeli, iletişim kurabilmeli

Bu yazdığımız kriterlerin her biri çoğu zaman bir eklenti veya ilave bir yazılım anlamına geliyor. Her eklenti ve yazılımın siteyi hantallaştırdığını, hız istiyorsanız minimum eklenti ile devam etmeniz gerektiğini unutmayın.

Herşeyi çözdük derken bir de sitenin mobil cihazlardaki görünümü ile uğraşmanız gerekecek. Sitenizin mutlaka mobil cihaz uyumlu olması da gerekiyor.

Bu yazımızda, Etkili bir web sitesi için 5 altın kuralı ele almaya çalıştık... Bir hatırlatma ile veda edelim:

"Şirketimizin hosting, SSL sertifikası ve tasarım konularındaki tecrübe avantajlarından faydalanabilirsiniz.

Bırakın tasarımınızı ve teknik altyapınızı biz yapalım, içerik ve yönetim size kalsın..."

Saygılarımızla,

gun-web-portal-kücük

Facebook Twitter E-Mail Whatsapp