GOOGLE DISAVOW TOOL

GOOGLE DISAVOW TOOL

Web sitelerine gelen yönlendirmelerin bir kısmı backlinkler sayesinde sağlanır.

Bu backlinkler her zaman güvenli bağlantılardan gelmez. Bu durumda siteye gelen bağlantıların yalnızca yararlı olanlarının gelmesi adına web sitesi içerisinde bazı işlemler yapılır. Bu noktada Google Disavow Tool (Google Geri Bağlantı Reddetme Aracı) sitenize gelen zararlı backlinklerin tespiti konusunda size destek olur. Bu yazımızda Google Disavow aracının ne işe yaradığını ve nasıl bir kullanım kolaylığı sağladığını anlattık.

Google Disavow Aracı Ne İşe Yarar?

Google Disavow Tool ya da diğer ismi ile Google Disavow aracı, sitenize gelen zararlı backlinklerin ya da kaynağı belli olmayan, tanınmayan backlinklerin Google arama motoruna bildirilmesini sağlayan bir sistemdir. Web sitelerinde yer alan bannerlar ya da metinler belirli backlinklerle yönlendirildiğinde, bu linklerin kaynağı ya da nereden geldiği belli olmayabilir. Böyle durumlarda da Google Disavow aracı sayesinde sitenize gelen zararlı backlinklerin bildirilmesi gerekir.

Web sitelerinin daha güvenli bir alan olarak kalmasını sağlayan Google Disavow aracı sayesinde siteler spam linklerden ya da referansı belli olmayan kaynaklardan gelen linklerden arınmış olur. Google Disavow Tool, web sitesine gelen geri bağlantıları yani backlinkleri reddetme aracı olarak görev görür. Bu da sitenizin çok daha kaliteli bir performansa sahip olmasını sağlar. Backlink kalitesi SEO bakımından da önemli bir kriter olduğundan dolayı, Google Disavow aracı bu noktada SEO ölçümlerinizde sizin için yardımcı olabilecek bir sisteme sahiptir.

Google genellikle sitenizin kaliteli bir performansa sahip olmasını, zararlı olmayan ve nitelikli backlinklerden oluşmasını ister. Bunun yanında yüksek itibara ve yüksek domain otoritesine sahip olan siteler Google için daha değerlidir. Google Disavow aracı, sitenize gelen backlinklerin kalitesini ölçmek ve zararlı olanlarını içerisinden ayıklayarak engellemenizi sağlayacaktır. Bu zararlı linkleri reddererek onların web sitenizdeki yapıyı bozmasının önüne geçecektir.

Google Disavow Aracı

Zararlı Backlinkler Nasıl Tespit Edilir?

Google Disavow aracı, zararlı backlinklerin tespit edilmesinde kullanılması gereken ana araçlar arasında yer alır. Zararlı backlinkler tespit edilirken ilk olarak hangilerinin spam kaynaklı referanslardan sitenize yönlendirildiğini görmek önemlidir. Bunun yanında yalnızca spam kaynaklardan gelen linkler değil, Google tarafından güvenilir olmayan sitelerden de backlinkler geldiğinde bazı durumlarda bunlar da arama motorları tarafından zararlı olarak algılanabilir.

Backlinkler site dışı SEO kalitesi bakımından da önemlidir. Bir web sitesinin kaliteli bir SEO çalışmasına sahip olması onun arama motorlarında etkili bir konumda ilgili anahtar kelimelerle karşımıza çıkmasında etkilidir. Bu nedenle dış kaynaklardan web sitesine gelen tüm backlinklerin kontrol edilmesi gereklidir. Sitenize gelen backlinkler Google Search Console ile kontrol edilebileceği gibi farklı araçlar da kullanılabilir. Ahrefs, Seomox, Link Detox gibi araçlar Google Disavow benzeri zararlı backlinkleri tespit etmenize yarayan araçlar olarak karşımıza çıkar.

Zararlı backlinkler doğal bir kaynaktan gelip gelmediğine bakılarak da tespit edilebilir. Örneğin bir haber siteniz var ve ilgili bir haberi olarak giren kişilerden biri siz olduysanız, sayfaya farklı sayfalardan birçok backlink gelmesi oldukça olağandır. Ancak bir içeriğinizi referans alarak belli ölçütlerdeki web sitelerinden ve ağlardan tarafınıza backlink saldırısı yapılma ihtimali de vardır. Bunu anlamak için sitenize gelen son bağlantılardan yola çıkarak backlink reddetme araçlarından yararlanmanız gerekir.

Zira bazı durumlarda backlinkler teker teker sayısını göremeyeceğimiz ve reddedemeyeceğimiz kadar çok olabilir. Bunların içerisinden de zararlı olanların çoğalması, SEO bakımından sizlere önemli sinyaller verecektir. SEO kalitesinin backlinklerden dolayı düştüğünü görüyorsanız, muhtemelen site içerisinde bir backlink saldırısı vardır ya da spam kaynaklı bir web site tarafınıza backlink gönderiyor olabilir. Bu noktada rutin kontroller yaparak web site performansını artırmaya yönelik olarak çeşitli çalışmalar yapmanız ve Google Disavow aracı başta olmak üzere SEO kalitesini artırma konusunda size fayda sağlayacak birçok araçtan yararlanmanız önem taşır.

Google Disavow Tool

Google Disavow Aracı Nasıl Kullanılır?

Web sitelerine gelen zararlı linklerin sitede herhangi bir sorun yaratmadan temizlenmesi oldukça önemlidir. Bu hem sitenin kalitesini hem de SEO durumunu olumsuz olarak etkileyen bir konudur. Bu nedenle zararlı backlinklerin Google Disavow Tool tarafından reddedilmesi ile sitenin güvenliği sağlanmış olur. Bu alana erişebilmeniz için Google Disavow aracı kullanılmaya başlanmadan önce hangi linklerin reddedileceğinin doğru bir şekilde tespit edilmesi gerekir.

Web sitenizde hangi linklerin sitenize zarar verdiğini tespit ettikten sonra doğru bir şekilde bu linklerin engellenmesini sağlamak önemlidir. Google Disavow Tool ile zararlı backlinkleri engellemek ve sitenizde herhangi bir hasar bırakmamasını sağlamak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  1. https://www.google.com/webmasters adresine girerek oturum açın.
  2. Ekranda çıkan yönetmekte olduğunuz web sitelerinin içerisinden Google Disavow aracını kullanmak istediğiniz siteyi seçin.
  3. Siteyi seçtikten sonra kontrol paneline giriş yapın ve “arama trafiği”ni seçin.
  4. Daha sonra karşınıza çıkacak seçenekler arasından “sitenize bağlantılar” kısmına tıklayın ve sitenize link veren tüm bağlantıları açın. Bu ekranda “diğer” seçeneğine tıklayın.
  5. Sitenize backlink veren tüm siteler burada yer alacaktır. Zararlı olanları not defterine kaydettikten sonra reddetmek istediğiniz siteleri .xyz ve .com gibi uzantıları ile birlikte kaydetmelisiniz.
  6. Daha sonrasında kaydettiğiniz linkleri https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links ekranından seçerek “Bağlantıları reddet” butonuna tıklayın. Engellemek istediğiniz siteleri .txt dosyası içerisinde ekledikten sonra “gönder”e tıklayın.

google disavow tool

Google Disavow Ne Zaman Kullanılmalıdır?

Web sitenize her zaman eş kalitede linklemeler yapılmaz. Bazı kaynaklar spam göndermek için kalitesiz ve sağlıklı backlinkler için sizin kaynaklarınızdan yararlanabilir. Bunun yanında bazı güvenli olmayan referansı olan sitelerden de kaynaklarınıza atıfta bulunmak üzere farklı yönlendirmeler yapılabilir. Bu gibi durumlarda sitenize gelen linklerin kalitesi oldukça önemlidir. Google Disavow aracı, bu gibi durumlarda kaliteli ve kalitesiz linklerin birbirinden ayrılması ve kalitesiz olan linklerin sitenize referans olmaması için tercih edilir.

Sitenize gelen bağlantılar ne kadar kaliteli olursa sitenizin arama motorlarındaki itibarı da o ölçüde güvenilir olur. Siteniz, güvenli bir şekilde itibar puanı ve referans kaynakları tarafından yükselir. Web sitelerinin bir tehdit ya da saldırı altında kalmasının nedeni olarak görülen zararlı backlinkler bu nedenle sitelerden uzaklaştırılmalıdır. Bu da Google Disavow gibi araçlarla sitelere geldiği düşünülen olası zararlı backlinklerin engellenmesi ile kalitenin artması konusunda fayda sağlar.

gun-web-portal-kücük

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp