GOOGLE ADSENSE ONAYI

GOOGLE ADSENSE ONAYI

Web sitesi yönetenlerin en büyük hedeflerinden bir tanesi de, siteleri üzerinde Google Adsense reklamlarının yayınlanmasıdır.

Kişisel web sitelerin için Google Analytics, Google Search Console vb. gibi Google araçlarını kullanmak hemen hemen zorunlu hale geldi ve bir web sitesinin Google gözünden nasıl göründüğünü bilmek, başarıya giden yolun da netleşmesini sağlıyor.

Google Adsense Onayı Neden Önemli?

Kullanılmakta olan milyarlarca web sitelerine her saniye yenileri ekleniyor. İçerikler benzeşiyor, rekabet kızışıyor. Bu karmaşık ortamda, rakiplerden sıyrılmak, Google aramalarında üst sıralara çıkmak, daha çok ziyaretçi ve daha yüksek prestijli web sitesi sahibi olmak önemli.

Peki Google hangi kriterlere göre web sitelerini değerlendiriyor ve sıralamayı belirliyor? İşte bu soruların cevabını bulmak hem zor hem de web sitelerinin gelişimi için elzem hale geldi.

Google Adsense onayı sadece belli bir oranda gelir getirmesinin yanında aslında bir prestij konusu. Elbette kişinin yönettiği web sitesinden gelir elde etmesi olağan bir istek ve sonuç olarak değerlendirilmeli. Ama Adsense reklamları ile yüksek meblağlarda gelir elde etmek sadece çok yüksek trafiği olan web siteleri için söz konusu olabiliyor. Diğer web sitelerinde ise, gelirin ikinci planda kaldığını, asıl önemli konunun web sitesi için Adsense onayı almak ve sitenin Google için uygun bir site olduğunu bilmek.

adsense-2

Google Adsense Onayı İçin Neler Yapılmalı?

Pek çok kişinin yaptığı en belirgin hata, siteyi oluşturup, birkaç sayfa ve içerik ekledikten sonra hemen Adsense onayı almayı beklemek oluyor.

İnceleme algoritması tam olarak bilinmese de, Adsense onayı için bazı belli başlı kriterler var ki, bunlar olmadan diğer basamaklara geçmek mümkün görünmüyor.

Peki bu kriterler nelerdir?

*İlk ve vazgeçilmez kural, web sitenizin konusunun ve içeriğinin Google politikalarıyla uyumlu ve yasal içerikler barındırmasıdır. Kumar, alkol, pornografi, uyuşturucu, tütün ürünleri vb. tanıtımları ve reklamları illegal kabul edilen içerikler onay almayacaktır.

*Bir Google hesabınız varsa, bu hesabı Adsense'e eklemelisiniz. Unutmayın, sadece bir Google Adsense hesabınız olmalıdır.

*Site konusu ile içerik ilişkili olmalıdır. Hatta domain bile, hem konu hem de içeriklerle uyumlu olmalıdır. Birbirinden kopuk başlık ve içerikler için onay işlemi hemen hemen mümkün değildir.

*Web siteniz mutlaka responsive yani mobil cihaz uyumlu olmalı ve her cihazda düzgün bir şekilde görüntülenebilmelidir. Bu nedenle web sitesi için seçilecek tema oldukça önemlidir. Günümüzde hazırlanan temaların büyük çoğunluğu responsive şartını sağlamaya yönelik tasarımlar olarak geliştirildiğinden tema seçimi konusunda nispeten kolaylık sağlıyor.

adsense-1

*Web siteniz mutlaka "güvenli" site olmalıdır. Yani geçerli bir SSL sertifikasına sahip olmalısınız. Güvenli olmayan bir site, ziyaretçiler gibi Google için de uzak durulması gereken soru işaretleri içeren bir site kimliğindedir.

*Sizi yarı yolda bırakmayacak bir hosting altyapınız olmalıdır. Sitenin her zaman erişilebilir olması çok önemli. Sahip olduğunuz hosting planı, hem süreklilik arz etmeli, hem de site trafiğinizi kolaylıkla kaldırabilecek kapasitede ve özellikte olmalıdır. Site hızı neden önemlidir başlıklı yazımızda gerekli hosting özelliklerinden bahsetmiştik.

*Sitenizde kırık linkler, geçersiz bağlantılar olmamalıdır. İç ve dış bağlantılarınızın yine Google politikaları ile uyumlu sitelere ve içeriklere yönlenmiş olmasına dikkat edin.

*Bir "Hakkımızda" sayfası oluşturun ve gerçek bilgiler kullanın.

*Sitenize gerçek ve ulaşılabilir iletişim kanalları ile ulaşılabilmelidir. Bir İLETİŞİM sayfası oluşturun, gerçek telefon numaraları ve e-mail adresleri verin. Bit iletişim formu da bulundurmaya özen gösterin.

*Google gerçek ve ulaşılabilir kişiler görmek ister. Sanal isimler, nick (rumuz) isimler hem web sitenizi ziyaret edenlere, hem de Google'a itici görünecektir.

*İçerikleriniz özgün olmalı ve ilgili kategorilerde toplanmış olmalıdır. Kopya, çeviri, toplama içerikler genelde "düşük kaliteli" ve "yetersiz" içerik olarak red nedeni olmaktadır.

*Makalelerinizin sayısı kategori başına 25'in altında olmamalı, tercihen makale kelime sayısı 600'ün altında olmamalıdır. SEO uyumlu makale konusundaki yazımızı okuyabilirsiniz.

*İçeriklerinizde, sayfalarınızda mutlaka logonuzu ve görseller kullanın. Ancak görsel kullanım işini çok da abartmamak lazım. Google Adsense, yazıdan çok görsel içeren sayfaları red nedeni olarak görmektedir. Yine aynı örnekten yola çıkarak 600 kelimelik bir makalede 3-6 arası telifsiz ve yüksek kaliteli görsel kullanmak yeterli olacaktır.

*Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, Google kendi araçlarının kullanılmasını ister. Web sitenizi Google Analytics, Search Console gibi araçlara bağlamak hem ziyaretçilerinizin tercihlerini izlemek hem de değerlendirebilmek için önemli. Eğer Wordpress tabanlı bir site yönetiyorsanız, eklenti olarak kullanabileceğiniz Google Site Kit size yardımcı olacaktır.

*Sayfalarınızın, kategorilerinizin ve içeriklerinizin SEO uyumluluğunu kontrol edebilmek amacıyla, Rank Math SEO, All in One SEO, Yoast SEO gibi eklentilerin önerilerini takip ederek daha SEO uyumlu içerikler oluşturabilirsiniz.

Hangi Kriterler Google Adsense Onayı için "Önemsiz"

Sanılanın aksine aşağıda listeleyeceğimiz kriterler Google Adsense onayı aşamasında çok da dikkate alınmaz;

  • Site trafiği
  • Site sıralaması
  • Domain Uzantısı
  • Domain (alan adı) veya sitenin yaşı

Bunlara Rağmen Google Adsense Onayı Alamadınız mı?

Google Adsense onayınızda size yardımcı olmak isteriz. Bizimle iletişime geçerek Google Adsense Onay hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz.

gun-web-portal-kücük

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp