NESNELERİN İNTERNETİ (IoT TEKNOLOJİSİ) NEDİR?

NESNELERİN İNTERNETİ (IoT TEKNOLOJİSİ) NEDİR?

Bilimin gelişmesiyle beraber yeni teknolojileri ve cihazları karşımıza çıkardıkça kullandığımız kavramlar da çeşitlilik kazanıyor.

Yeni olan şeyler günlük hayatımızı, yaşam stillerimizi etkilediği kadar dilimizi, kelime haznemizi de güncelliyor. IoT teknolojisi de dilimize son zamanlarda giren teknolojik kavramlardan biri. Nesnelerin interneti anlamına gelen bu kavramın detayları ise şöyle:

Nesnelerin İnterneti Nedir?

Nesnelerin interneti ya da İngilizce Internet of Things'in kısaltması olarak yaygın şekilde kullanılan hâli ile IoT, fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağıdır. İnternet üzerinden diğer cihazlara ve sistemlere bağlanmak ve veri alışverişi yapmak amacıyla sensörler, yazılımlar ve diğer teknolojilerle gömülüdür. Nesnelerin tekil anahtar (unique identifier) ile işaretlenerek İnternet altyapısı üzerinden birlikte çalışabilmesi ve bu sayede küçük parçaların toplamından daha büyük değerler oluşturulması öngörülmüştür. Askeri sistem için "askerî nesnelerin interneti" yaratılmıştır.

Birden çok teknolojinin, gerçek zamanlı analitiğin, makine öğreniminin, emtia sensörlerinin ve gömülü sistemlerin yakınsaması nedeniyle işler gelişti. Geleneksel gömülü sistemler, kablosuz sensör ağı, kontrol sistemleri, otomasyon (ev otomasyonu ve bina otomasyonu dahil) ve diğer alanlar, nesnelerin İnternetini etkinleştirmeye katkıda bulunur.

nesnelerin interneti-iot teknolojisi-2

Nesnelerin interneti uygulamaları, sensörlerin tek tek erişilebilir olmasından başka, pek çok sensörün verisinin birleştirilerek değer üretilmesi amacıyla da kullanılmaktadır. Fiziksel ortamlardan akarak gelen yüksek miktardaki sensör verilerinin (data), yapılan değerlendirmelerin ardından bilgi (information) olarak operatörlere veya ilgili kişilere iletilmesi ya da verinin sistemler yardımıyla işlenerek bir faaliyet icra edilmesi sağlanmaktadır. Bu açıdan bakıldığında Nesnelerin internetinin Büyük Veri kavramları ve uygulamaları ile iç içe olduğu görülmektedir.

Bilgi üretebilen, kaydedebilen ve internet üzerinden bunu paylaşabilen bilgi işlem cihazları; birbirine görünmez bir ağ ile bağlıdır. Nesnelerin interneti, bu tür fiziksel nesnelerin birbiriyle ya da sistemlerle bağlantı kurabildiği iletişim ağının ismidir. İnternet üzerinden diğer cihazlarla bağlantı kurabilen ya da bir sisteme bağlanabilen tüm cihazların içinde bulunduğu ağın genel tanımıdır.

IoT (Internet of things) kısaltmasıyla karşımıza çıkan nesnelerin interneti teknolojisi, bağlantı kurduğu nesnelere özgün kimlikler (UID) atayarak birbirleriyle ve sistemle iletişim kurabilmelerini, veri paylaşımı gerçekleştirebilmelerini sağlar.

Nesnelerin interneti teknolojisi, günümüzde hemen hemen tüm sektörler tarafından kullanılır.

nesnelerin interneti-iot teknolojisi-1

IoT Teknolojisi Uygulama Alanları

Günümüzde her birimiz internet tüketicisi olarak yaşıyoruz. İletişim, paylaşım, müzik, film, kitap, iş eğitim gibi çeşitli alanlarda sık sık interneti kullanıyoruz ve bu esnada IoT teknolojisinden faydalanıyoruz. Bunun yanı sıra kurumsal alanlarda, üretim sektörlerinde ve endüstride de IoT teknolojisi kullanılıyor. İş geliştirme, veri toplama, reklam, satış pazarlama, kurumlar arası iletişim ve rekabet gibi birçok amaçla IoT teknolojisinden faydalanılıyor. Tabiri caizse yaşadığımız dönemde bu teknolojiye hepimiz göbekten bağlıyız denilebilir.

IoT teknolojisinin kurumlara katkılarını sıralayacak olursak:

  • Zaman ve bütçeden tasarruf ettirir.
  • Çalışan verimini artırır ve mesai içerisindeki performansını yükseltir.
  • Verilere kolay ulaşılması sayesinde hızlı karar alabilme.
  • Müşteri deneyimini iyileştirmek ve memnuniyeti artırmak.
  • Kar oranının ve kazancın artışı.
  • Yeni iş modellerinin daha hızlı entegre edilebilmesi

IoT’un bir diğer kullanım alanları ise şöyle:

Tarım: IoT teknolojisine sahip olan akıllı tarım sistemleri sensörleri kullanarak ekim dikim yapılan tarlaların ışığını, nem oranını ve sıcaklığını takip edebiliyor. Aynı zamanda sulama sistemi otomasyona bağlanarak üretilen gıdaların düzenli ve gerektiği kadar su alması sağlanıyor.

Ev: Kombi sistemleri,sensörler, ışıklandırma ve ses sistemleri, bilgisayarlar, akıllı telefonlar, akıllı elektronik ev aletlerinin tümü IoT teknolojisinin ev içi kullanımını sağlar. Kullanıcıların hayatını daha kolay ve konforlu hale getirmek için tasarlanmış olan bu cihazlar, kullanıcının telefonuyla ya da giyilebilir teknoloji ürünü ile eşleştirilebilir. Örneğin akıllı çamaşır makinası olan bir kişi telefonu aracılığıyla çamaşır makinasını açıp kapatabilir.

Sağlık Hizmetleri: IoT teknolojisinin en sık kullanıldığı alanlardan biri sağlık hizmetleri. Hastanın verilerinin takip edilmesini, korunmasını ve aktarılmasını sağlayan Iot teknolojisi sayesinde hem sağlık hizmetlerinden daha hızlı faydalanabiliyor hem de hasta sağlık verilerini yanındaki akıllı cihazında taşıyabiliyor. Sağlık hizmetlerinde kullanılan elektronik cihazların birçoğu da IoT teknolojisiyle çalıştırılıyor.

Şehirler: Sokak lambaları, kameralar, sayaçlar, trafik lambaları, radarlar… Şehirlerde kullanılan bu aygıtların birçoğu akıllı versiyona geçiş yapıyor. Aygıtların IoT teknolojisi ile çalışması hem maliyet tasarrufuna hem de enerji tasarrufuna katkı sağlıyor.

gun-web-portal-kücük

Facebook Twitter E-Mail Whatsapp